image2 image1 image3

 

 

 

 

 

 

Република Азербејџан, у духу стратешког партнерства са Србијом, наставља да пружа хуманитарну помоћ Србији.

Наредну хуманитарну помоћ Азербејџан је пружио избеглицама и интерно расељеним лицима у граду Лозница, настрадалим од недавних поплава у овом региону.

Хуманитарна помоћ у пратњи сарадника амбасаде Азербејџана, представника Српско-азербејџанске привредне коморе и Културног центра Азербејџана у Србији, достављена је у Лозницу 31. јула 2014. године.

Помоћ је обезбедила амбасада Азербејџана у Србији након одговарајућег обраћања посланика Скупштине Србије, члана парламентарне групе пријатељства са Азербејџаном, госпође Велинке Тошић.

Азербејџан је био једна од првих земаља која је пружила руку да помогне братској Србији за време јаких поплава у мају ове године. Према налогу председника Републике Азербејџан господина Илхама Алијева, хуманитарна помоћ у име Владе Републике Азербејџан у износу од преко 400 000 евра достављена је у Београд специјалним летом из Баку.

Тих дана колектив амбасаде Републике Азербејџан у Републици Србији, представници азербејџанске компаније „Азвирт“, Културног центра Азербејџана и азербејџанске дијаспоре у Србији, посетили су поплављена места и пружили финансијску и другу неопходну помоћ настрадалима.

U ko-organizaciji sa Kulturnim centrom Beograda, Kulturnim centrom Azerbejdžana u Beogradu i Ambasadom Republike Azerbejdžan u Republici Srbiji profesor Uz.Hajibeyli Muzičke akademije Baku u čast Rasima Babajeva učestvovao je na 14. Međunarodnom festivalu „Dani orgulja“ održanom 25.-27. juna 2014 u Beogradu.

Tokom posete, R.Babajeva davala je master časove za studente Akademije umetnosti sa Univerziteta u Beogradu. Takođe, ona je odžala koncert u crkvi sv. Marije. Na koncertu u Beogradu prvi put pored evropskih kompozitora su igrali dela Azerbejdžanskih kompozitora poput Nazim Aliverdibekov, Vasif Adigozalov, Kara Karajev, Vagif Mustafazade i Kajam Mirzazade. Nastup R.Babajeve pozdravili su kako domaća, tako i strana publika.

Članovi parlamentarne skupine prijateljstva s Azerbejdžanom sastali su se danas u Narodnoj skupštini sa ambasadorom Azerbejdžana u Srbiji, NJ.E. Eldar Hasanovim.
________________________________________

Predstavnik PSP s Azerbejdžanom Katarina Rakić naglasila je da Parlamentarna grupa ima 34 članova. Rakić se zahvalila ambasadoru, jer je njegova zemlja bila prva da pomogne Srbiji u poplavama. Govoreći o tome kako nastaviti razvoj saradnje između dve zemlje, PSP načelnik je naglasio da Vlada Republike Srbije poziva na izmenu niz zakona kojima bi se stvorile povoljnije ekonomske prilike i uslove za investicije u Srbiji.

Ambasador Azerbejdžana smatra odnos Srbije i Azerbejdžana prijateljskim. On je naglasio da Azerbejdžan je zainteresovan za unapređenje sveukupne saradnje sa Srbijom, posebno u oblasti poljoprivrede, obrazovanja i sporta, te je dodao da su azerbejdžanski privatni preduzetnici bili su zainteresirani za učestvovanje u privatizaciji u Srbiji. On je takođe predložio dve humanitarne akcije za izbeglice u Srbiji i osoba ugroženih poplavama. Predstavnik i članovi PSP su bili ushićeni predlogom ambasadora koji su prihvatili.

Članovi PSP Enis Imamović, Žarko Micin, Biljana Pantić Pilja, Jelena Mijatović, prof. dr. Ljubiša Stojmirovic, Velinka Tosic, Nada Lazić, Aleksandar Radojević, Marija Stevanović, dr. Blagoje Bradić, Milanka Karić i Dragomir Karić su takođe prisustvovli na sastanku.

Predsednica Narodne skupštine gospođa Maja Gojković sastala se 20. juna 2014.godine sa ambasadorom Republike Azerbejdžan gospodinom dr. prof. Eldarom Hasanovim.

Na vrlo srdačnom sastanku zvaničnici su istakli da se parlamentarna saradnja između Srbije i Azerbejdžana mora nastaviti.

Ambasador naglasio je da Azerbejdžan u potpunosti podržava Srbiju u skladu neprihvatanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Predsednica skupštine zahvalila se Azerbejdžanu na principijelnom stavu u vezi teritorijalnog integriteta Srbije i zahvalila predsedniku Ilham Alijevu i narodu Azerbejdžana na podršci i pomoći tokom poplava koje su se dogodile u Republici Srbiji. Ona je sa zadovoljstvom spomenula nivo parlamentarne i ekonomske saradnje između dveju zemalja.

Izvanredni i Opunomoćeni ambasador Republike Azerbejdžan u Republici Srbiji gospodin Eldar Hasanov sastao se 13. juna 2014. godine sa gospodinom Ivicom Dačićem prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Srbije.

Na sastanku su razgovarali o postojećim odnosima strateškog partnerstva između Azerbejdžana i Srbije.

Obe strane su utvrdile da neće štedeti napore kako bi se saradnja mogla razvijati u svim oblastima.

9. јуна 2014 амбасадор Елдар Хасанов састао се са министром културе и медија Републике Србије Иваном Тасовцем. Изразили су задовољство тренутним нивоом односа стратешког партнерства између Азербејџана и Србије, а такође су разговарали о питању јачања билатералне сарадње у области културе и медија.

У свом говору, амбасадор Елдар Хасанов је истакао да 28. мај представља један од најсветлијих и незаборавних дана у историји азербејџанске државности. Пре тачно 96 година, 28. маја 1918. године усвајањем „Декларације о независности“ на Истоку, у читавом муслиманском свету формирана је  Азербејџанска Демократска Република, прва парламентарна демократска република на Истоку, у читавом муслиманском свету. Још у то време Азербејџанска Демократска Република усвојила је државне атрибуте, створивши свој Парламент, по први пут на Истоку је дала женама право учешћа на изборима, усвојила важне одлуке и предузела практичне кораке у области државне и војне изградње, економије, културе, образовања и здравства. На основу „Уставног акта о државној независности“ о обнови државне независности од 18. октобра 1991. године, садашња независна азербејџанска држава представља правног наследника Азербејџанске Демократске Републике која је постојала од 1918. до 1920. године.

Он је нагласио: «Планирали смо да откажемо данашњу манифестацију због елементарних непогода које су погодиле Србију, али на крају смо одлучили да одржимо ову манифестацију, како бисмо показали да се живот наставља и да ће и народ и држава Србија заједничким напорима свакако превазићи све те привремене потешкоће и да ће, без сумње, наставити свој пут увереног развоја».

Подсетио је да ове елементарне непогоде су најтеже које су погодиле Србију, као и Босну и Херцеговину за последњих 120 година и још једном је изразио своје дубоко саучешће поводом погибије много људи услед елементарних непогода и замолио је присутне да одају пошту настрадалима минутом ћутања.

Он је такође додао да у Азербејџану су са жаљењем примили вест о последицама природних стихија у Србији и Босни и Херцеговини, и одмах, по налогу Председника Републике Азербејџан, господина Илхама Алијева, Србији и Босни и Херцеговини пружена је хуманитарна помоћ у износу од преко 400 000 евра свакој земљи.

«Однос Азербејџана још једном сведочи о томе да су азербејџанска држава, влада и народ у овим тешким данима уз братски и пријатељски народ, државу, владу, и представља демонстрацију стратешке сарадње, која постоји између наших земаља“, истакао је амбасадор Елдар Хасанов».
На крају свог говора, он је истакао да је Азербејџан толерантна земља, у којој се преплићу различите културе а представници различитих вероисповести живе у миру и слози. У нашој земљи у сваком сегменту живота приметан је убрзан развој, спроводе се демократске реформе и реализују крупни енергетски и саобраћајно-инфраструктурни пројекти. Азербејџан је, спроводећи независну политику, ослањајући се на узајамно поштовање и интересе, израстао у једну од земаља са најдинамичнијим економским развојем, а на међународној арени признат је за поузданог партнера.

Присутнима се исто тако обратио и потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, Расим Љајић, који је рекао да «није време за славље нити за дуге говоре, али је време да поздравимо наше пријатеље из Азербејџана, а исто тако наша дужност је да искажемо захвалност за пружену помоћ услед поплава».

Љајић је истакао да је Влада Азербејџана једна од првих која је указала хуманитарну помоћ услед поплава у нашој земљи и исто тако је нагласио да су компаније из Азербејџана, које раде деловима пута Љиг-Прељине, препустиле сву своју опрему како би се уклониле последице непогоде.

Он је такође истакао да су наше две земље успоставиле стратешко партнерство које имамо и потписано је више од 20 билатералних споразума.

„Наш циљ је да наша економска сарадња буде на истом нивоу као што су и наши одлични политички односи“, рекао је Љајић, изражавајући наду да ће наредне године прославити празник Азербејџана са збиром, пре свега, добрих економских резултата.

Амбасадор Хасанов исекао је торту са азербејџанском заставом, заједно са Љајићем, министром за културу и информације Иваном Тасовцем и лидером Нове демократске партије, Борисом Тадићем.

На пријему су присуствовали многи чланови дипломатског одбора, државни званичници Србије и представници политичког, културног и друштвеног живота, као и медија.

19. мај 2014. Српске власти су примили хуманитарну помоћ која је стигла из Азербејџана, како би помогли људима који су пропатили због разорних поплава.

По налогу председника Азербејџана Илхам Алијева, хуманитарна помоћ је послата у Србију од стране Министарства за ванредне ситуације.

На београдском аеродрому, на церемонији примања, присуствовали су прва дама Србије Драгица Николић, заменик премијера, министар за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички, саветник председника Јасмина Митровић-Марић, заменици градоначелника Београда Ирена Вујовић и Горан Весић, особље амбасаде Азербејџана, менаџери Српско-Азербејџанске привредне коморе и београдског Културног центра Азербејџана, Азербејџанци, који живе и студирају у Србији, и новинари.

Драгица Николић је рекла да „пријатељски народ из Србије никада неће заборавити ову помоћ“. „Ова помоћ ће на много дугих година симболизовати искрене односе између два пријатељска народа“.

Кори Удовички је рекао да Србија добила од Азербејџана баш ту опрему и ствари који су неопходни.

Саветник из амбасаде Азербејџана у Србији, Анар Аџамов, рекао је да хуманитарна помоћ представља знак „пријатељских односа и доброг стратешког партнерства између Азербејџана и Србије.“

Заменик председника Српско-Азербејџанске привредне коморе, Драган Вујовић, и директор Центра за културу Азербејџана, Зарифа Ализаде, подржали су помоћ пружану од стране народа Азербејџана и председника Илхам Алијева „народу Србије у тим тешким тренуцима“.

9. маја 2014. Амбасада Републике Азербејџан у Републици Србији одржала је манифестацију у Београду поводом 91. годишњице националног лидера Хајдар Алијева.

На манифестацији су присуствовали српски званичници, чланови скупштине и чланови Посланичке групе пријатељства Азербејџан-Србија, градске власти и представници јавности, српски муфтије и припадници муслиманске заједнице, представници културног центра Азербејџана, друштво српско-азербејџанског пријатељства, представници српско-азербејџанске привредне коморе и азербејџански студенти, који студирају у Србији.

Учесници манифестације посетили су споменик националног лидера Хајдар Алијева у Ташмајдан парку у Београду, који је реконструисан и реновиран уз подршку Владе Азербејџана, а такође су положили венце и цвеће.

Господин Елдар Хасанов, амбасадор Републике Азербејџан у Србији, одржао је говор на скупу, где је говорио о животу и активностима Хајдара Алијева, истакнутог политичара и државника, о његовим значајним заслугама у јачању независности Азербејџана и обезбеђивању стабилности у земљи.

9. маја 2014, на позив представника српске стране, представници из Амбасаде Републике Азербејџан у Републици Србији примили су учешће у догађајима у различитим деловима Србије, укључујући у Београду, Новом Саду и Зајечару, одржаним поводом Дана победе над фашизмом.

На догађајима, који су одржани испред спомен комплекса „братски гроб београдских ослободилаца за време Другог светског рата“ и меморијалног комплекса совјетских ветерана страдалим на Авали у Београду, присуствовали су господин Елдар Хасанов, амбасадор Републике Азербејџан у Републици Србији, г-дин Александар Вулин, министар рада, запошљавања, права ветерана и за социјална питања Србије, представник Министарства одбране Србије, други државни званичници, руководство Савеза српских ветерана, чланови скупштине, представници јавности, амбасадори Русије и Белорусије у Србији, отправници послова Украјине у Србији, као и бројни представници медија. Учесници догађаја одали су почаст онима који су погинули и положили су венце на њиховим гробовима. Националне химне Србије, Русије, Украјине, Белорусије и Азербејџана су биле нотиране током догађаја.