201409143 201409142 201409141
18. септембра 2014, поводом годишњице Узејира Хаџибејлија, светски познатог композитора, аутора химне Републике Азербејџан, особље амбасаде Азербејџана у Србији и чланови њихових породица, Руководство Азербејџанског Културног центра у Београду, Српско-Азербејџанске Привредне Коморе и представници градске управе Града Новог Сада, посетили су споменик Узејиру Хаџибејлију који је изграђен на обали Дунава у Новом Саду уз подршку Владе Републике Азербејџана, а затим су положили цвеће на споменик.
На састанку у канцеларији градоначелника Новог Сада, било је изражено задовољство пријатељским односима на високом нивоу и стратешким партнерством између Србије и Азербејџана. Такође, током састанка су била размотрена питања везана за успостављање односа између братских градова Новог Сада у Србији и Сумгаита у Азербејџану.

201409012

201409011

201409013

 

 

 

 

 

 

Током 6. Међународног Фестивала Туристичког и Еколошког Филма SILAFEST, одржаног 1-5. септембра 2014. године у српском граду Велико Градиште, награду за најбољи туристички филм је освојила Марија Ибрахимова за филм „Азербејџан: Европски шарм Истока“. Награда је била уручена представнику амбасаде Азербејџана на свечаном затварању фестивала 5. септембра у Великом Градишту.

201408302

201408301

 

 

 

 

 

 

Од 30. августа до 1. септембра азербејџански национални мушки и женски тимови одбојки на песку учествовали су у 2. рунди Европског Континенталног Купа у одбојци на песку у Београду. И мушки и женски тимови из Азербејџана претежно предњачећи своје супарнике достигли су до победе и прошли у следећу фазу првих Европских Олимпијских Игара који ће се одржати у Бакуу у 2015. године.

Током боравка у Београду, чланови делегације Азербејџана заједно са особљем Амбасаде Републике Азербејџан у Републици Србији посетили су „Ташмаидан“ Парк, који се налази у центру града, а био је обновљен уз подршку Владе Републике Азербејџан, а такође и споменик Хејдару Алијеву, националном вођи азербејџанског народа. Делегација је такође посетила амбасаду Азербејџана, а исто тако састала се и са руководством Азербејџанског културног центра у Београду.

201408262 201408261

 

 

 

 

 

 

 

26-31. августа, 2014. године, шест рвача и судија из Азербејџана учествовали су у Светском првенству Ветерана Рвача у Београду. У изузетно oштрој борби уз учешће спортиста из 32 земље, азербејџански рвачи су заузели 1. место – Муса Мирзајев, 2. место – Тариел Маммадов и 3.место – Алисахаб Алиаббасов и Шакаркхан Алисманов у различитим категоријама тежине.

Током боравка у Београду, чланови делегације Азербејџана заједно са особљем Амбасаде Републике Азербејџан у Републици Србији посетили су „Ташмаидан“ Парк, који се налази у центру града, а био је обновљен уз подршку Владе Републике Азербејџан, а такође положили су цвеће на споменик Хејдару Алијеву, националном вођи азербејџанског народа. Делегација је такође посетила амбасаду Азербејџана, а исто тако састала се и са руководством Српско-Азербејџанског друштва пријатељства и Азербејџанског културног центра у Београду.

image2 image1 image3

 

 

 

 

 

 

Република Азербејџан, у духу стратешког партнерства са Србијом, наставља да пружа хуманитарну помоћ Србији.

Наредну хуманитарну помоћ Азербејџан је пружио избеглицама и интерно расељеним лицима у граду Лозница, настрадалим од недавних поплава у овом региону.

Хуманитарна помоћ у пратњи сарадника амбасаде Азербејџана, представника Српско-азербејџанске привредне коморе и Културног центра Азербејџана у Србији, достављена је у Лозницу 31. јула 2014. године.

Помоћ је обезбедила амбасада Азербејџана у Србији након одговарајућег обраћања посланика Скупштине Србије, члана парламентарне групе пријатељства са Азербејџаном, госпође Велинке Тошић.

Азербејџан је био једна од првих земаља која је пружила руку да помогне братској Србији за време јаких поплава у мају ове године. Према налогу председника Републике Азербејџан господина Илхама Алијева, хуманитарна помоћ у име Владе Републике Азербејџан у износу од преко 400 000 евра достављена је у Београд специјалним летом из Баку.

Тих дана колектив амбасаде Републике Азербејџан у Републици Србији, представници азербејџанске компаније „Азвирт“, Културног центра Азербејџана и азербејџанске дијаспоре у Србији, посетили су поплављена места и пружили финансијску и другу неопходну помоћ настрадалима.

U ko-organizaciji sa Kulturnim centrom Beograda, Kulturnim centrom Azerbejdžana u Beogradu i Ambasadom Republike Azerbejdžan u Republici Srbiji profesor Uz.Hajibeyli Muzičke akademije Baku u čast Rasima Babajeva učestvovao je na 14. Međunarodnom festivalu „Dani orgulja“ održanom 25.-27. juna 2014 u Beogradu.

Tokom posete, R.Babajeva davala je master časove za studente Akademije umetnosti sa Univerziteta u Beogradu. Takođe, ona je odžala koncert u crkvi sv. Marije. Na koncertu u Beogradu prvi put pored evropskih kompozitora su igrali dela Azerbejdžanskih kompozitora poput Nazim Aliverdibekov, Vasif Adigozalov, Kara Karajev, Vagif Mustafazade i Kajam Mirzazade. Nastup R.Babajeve pozdravili su kako domaća, tako i strana publika.

Članovi parlamentarne skupine prijateljstva s Azerbejdžanom sastali su se danas u Narodnoj skupštini sa ambasadorom Azerbejdžana u Srbiji, NJ.E. Eldar Hasanovim.
________________________________________

Predstavnik PSP s Azerbejdžanom Katarina Rakić naglasila je da Parlamentarna grupa ima 34 članova. Rakić se zahvalila ambasadoru, jer je njegova zemlja bila prva da pomogne Srbiji u poplavama. Govoreći o tome kako nastaviti razvoj saradnje između dve zemlje, PSP načelnik je naglasio da Vlada Republike Srbije poziva na izmenu niz zakona kojima bi se stvorile povoljnije ekonomske prilike i uslove za investicije u Srbiji.

Ambasador Azerbejdžana smatra odnos Srbije i Azerbejdžana prijateljskim. On je naglasio da Azerbejdžan je zainteresovan za unapređenje sveukupne saradnje sa Srbijom, posebno u oblasti poljoprivrede, obrazovanja i sporta, te je dodao da su azerbejdžanski privatni preduzetnici bili su zainteresirani za učestvovanje u privatizaciji u Srbiji. On je takođe predložio dve humanitarne akcije za izbeglice u Srbiji i osoba ugroženih poplavama. Predstavnik i članovi PSP su bili ushićeni predlogom ambasadora koji su prihvatili.

Članovi PSP Enis Imamović, Žarko Micin, Biljana Pantić Pilja, Jelena Mijatović, prof. dr. Ljubiša Stojmirovic, Velinka Tosic, Nada Lazić, Aleksandar Radojević, Marija Stevanović, dr. Blagoje Bradić, Milanka Karić i Dragomir Karić su takođe prisustvovli na sastanku.

Predsednica Narodne skupštine gospođa Maja Gojković sastala se 20. juna 2014.godine sa ambasadorom Republike Azerbejdžan gospodinom dr. prof. Eldarom Hasanovim.

Na vrlo srdačnom sastanku zvaničnici su istakli da se parlamentarna saradnja između Srbije i Azerbejdžana mora nastaviti.

Ambasador naglasio je da Azerbejdžan u potpunosti podržava Srbiju u skladu neprihvatanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Predsednica skupštine zahvalila se Azerbejdžanu na principijelnom stavu u vezi teritorijalnog integriteta Srbije i zahvalila predsedniku Ilham Alijevu i narodu Azerbejdžana na podršci i pomoći tokom poplava koje su se dogodile u Republici Srbiji. Ona je sa zadovoljstvom spomenula nivo parlamentarne i ekonomske saradnje između dveju zemalja.

Izvanredni i Opunomoćeni ambasador Republike Azerbejdžan u Republici Srbiji gospodin Eldar Hasanov sastao se 13. juna 2014. godine sa gospodinom Ivicom Dačićem prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Srbije.

Na sastanku su razgovarali o postojećim odnosima strateškog partnerstva između Azerbejdžana i Srbije.

Obe strane su utvrdile da neće štedeti napore kako bi se saradnja mogla razvijati u svim oblastima.

9. јуна 2014 амбасадор Елдар Хасанов састао се са министром културе и медија Републике Србије Иваном Тасовцем. Изразили су задовољство тренутним нивоом односа стратешког партнерства између Азербејџана и Србије, а такође су разговарали о питању јачања билатералне сарадње у области културе и медија.